System Entertainment proudly presents:
YU GRUPA - Trenutak sna
(CANADIAN PREMIERE / ENGLISH SUBTITLE)
U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Film je na 70. Martovskom festivalu nagrađen sa tri nagrade (Grand Prix, nagrada za najbolju montažu i dizajn zvuka)

 
GRAD / TOWN
KARTE / TICKETS
TORONTO
PARADISE THEATRE, 1006 Bloor St W. Toronto, ON M6H 1M2
 
 SUNDAY 10. DECEMBER 2023, 6:30 PM 

Untitled 3

„Yu Grupa - Trenutak sna“ premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a film je na 70. Martovskom festivalu nagrađen sa tri nagrade (Grand Prix, nagrada za najbolju montažu i dizajn zvuka). Film trenutno učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu - najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji - Docs For Sales, od 10 – 15 novembra 2023. kao jedno od tri ostvarenja iz Srbije među više od 300 filmova iz celog sveta.

 „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… 

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Montažer je Miloš Korać. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama i stripovima. Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions. Priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali i priča o jednoj porodici i o jednoj zemlji. Film prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom. 

 Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične Super 8 filmove da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodici i Jugoslaviji.

Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru, ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije. 

U ovaj jedinstven film, sniman 7 godina, od 2015 – 2022, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje - Jugoslavije. Montaža i istraživanje arhive su trajali dve i po godine. 

Priča porodici u kojoj vlada slogan "Svi za jednog, jedna za sve".

Tokom sedam godina snimanja filma , životi članova grupe su se promenili, cela planeta se promenila, ali kako Žika Jelić na koncertu kaže "I dalje bez promena u Yu Grupi...".