SYSTEM ENTERTAINMENT sa ponosom predstavlja
NAJNOVIJU HIT PREDSTAVU DUŠANA KOVAČEVIĆA
HIPNOZA JEDNE LJUBAVI
(ZVEZDARA TEATAR)
GDE
 
KARTE
TORONTO
dodatna predstava!!!
Subota 13.04.2019 - 18:00h

Subota 13.04.2019 - 20:30h
Nedelja 14.04.2019 - 19:30h

Isabel Bader Theatre
93 Charles st. W.,
Toronto 
  TORONTO - Subota 13. April 2019 u 18:00h
Karte namenjene online prodaji za ovaj termin su rasprodate. Preostale karte možete kupiti na pojedinim prodajnim mestima, kao i na blagajni pre početka predstave - 95% karata za ovaj termin je već prodato, požurite!

TORONTO - Subota 13. April 2019 u 20:30h
RASPRODATO / SOLD-OUT
   

TORONTO - Nedelja 14. April 2019 u 19:30h
RASPRODATO / SOLD-OUT


cena karte / ticket price - 55$
Please present your printed confirmation email from PayPal for picking up tix at the control post. Tickets are non-refundable.
Kupljene karte se preuzimaju na blagajni pre početka predstave i ne mogu se vratiti.

EKIPA PREDSTAVE

Pisac i reditelj:

Dušan Kovačević

Uloge:
Anica Dobra
Mina Sovtić
Dragan Petrović Pele
Slobodan Boda Ninković
Ivan Mihailović
Jovan Jovanović

TRAILER

REČ PISCA

Dušan Kovačević:
Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo – napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za sto godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo.

FOTOGRAFIJE (Fotograf: Nikola Vukelić)

KRITIKE

Bajka o pustoj zemlji, Ana Tasić, Politika, 20.12.2017.
Najnoviji komad Dušana Kovačevića „Hipnoza jedne ljubavi“ bajkovita je melodramska groteska koja se koja se prevashodno bavi problemom odlaska mladih ljudi iz zemlje. Radnja se dešava na napuštenoj planinčini, metaforičkoj strnjici, u nadrealno izvezenim okolnostima preplavljujuće bede. Začini fantastike i nadrealnog su i ranije bili sastavni deo Kovačevićeve dramaturgije, na primer u „Sabirnom centru“ i „Kumovima“, zbog čega im je „Hipnoza“ bliska. U njoj je korenito, mada suzdržanije, prustan poseban kovačevićevski duh, lakrdijski, groteskni elementi koji su postojano utkani u većinu njegovih likova, od Topalovića, preko Čvorovića, do braće iz „Generalne probe samoubistva“. Većina aktera su iz ovde kvrgavi, felerični. Ranko se gega sa štakom, njegova žena Soja pati se sa štapom, vojnom lekaru Vasi je nepokretan vrat, a njegov sin Dragi ne može da govori. Njihovi fizički nedostaci su upadljiva komička sredstva, izvori situacione komike, ali su i izražajne metafore bolesnog društva. Feleri likova nisu samo fizički, već i mentalni. Ranko komunicira sa vukovima zavijajući i arlaučući, što podseća na bespomoćno ljudsko lajanje u „Kumovima“, dok Soja druguje sa sovama hučući. Ove mentalne devijacije likova takođe metaforički i komički prodorno upotpunjuju Kovačevićev živopisni odraz društva, zrnohumorno ogledalo sistema (bez)vrednosti.


Kritika predstave „Hipnoza jedne ljubavi“, Ana Vučković, Radio Beograd
Novi komad Dušana Kovačevića “Hipnoza jedne ljubavi“ čini se, kao da je nastao naručeno. Paradoksalno, kao da ga je sam pisac naručio od sebe, što nije ništa loše, prepoznavši važnu i bolnu temu, od koje bi počeo dramsko pletivo. Možda je tako, a možda se samo tako čini gledaocu koji je i sam svestan rogobatno rečeno – odliva mozgova i izumiranja jednog naroda, pa bi, da ume da piše kao Kovačević, i sam sebi naručio ovakav tekst.
Ovo je komad sa tezom, od koje se počinje, ali koja se fino razvija i prilično poetizuje, pa nestaju konture te konstrukcije, meso koje se nabacuje previše je fino, da bi se nazirala kost. Dušan Kovačević ne beži od sebe, stvara u ključu u kome to očekujemo od pisca, u ovom slučaju stvara melodramu sa elementima groteske i fantastike, i ponovo uspeva da stvori ono što su neki teoretičari nazvali kovačevićevskom hermeneutikom, zaumnim vrtlogom, u kome postoji realna i realistična tema, ali se ona groteskom i smešnim nadgrađuje slojevima i slojevima značenja i asocijacija.


„Hipnoza“ u Zvezdara teatru, za Kulturni dnevnik, Branka Krilović
Kako i priliči, premijera nove drame Dušana Kovačevića je događaj od najvišeg, nacionalnog značaja. Ne zbog nominalnih državnih faktora – oni ne idu u pozorište – već što je ovoga puta tu bio umni samit od krunskih članova Srpske akadmije nauka do istinskih uglednika svih umetnosti. „Hipnoza jedne ljubavi“ je komad zrelih godina, odraz smirivanja i svođenja. To je idila -polufantastika koja se može pričati unucima pred spavanje. Patriotski topao i u tekstulanom obliku – kucan finom ćirilicom – komad i na sceni zadržava autorovu gordost i otmenu odanost svome i domaćem. Mada i njegovi likovi emigriraju u tuđe ledine. Najmekšim mogućim narativom zavapiće o nerođenoj deci, praznim školama, srpskoj lepoti pod stranom okupacijom. Kad to kaže mudrac Kovačević, znači da je poslednji čas, ukoliko taj čas nije već istekao. Izabranici reditelja Kovačevića natenane usvajaju piščevu materiju predaka. Na premijeri je dominirao Dragan Petrović kao doktor Vasa. Ljubomir Bandović koristi tanke strune da opravda šumara Ranka čiji sin čeka dete sa Indijankom, a ćerka odlazi za momkom u drugu galaksiju. Soja Anice Dobre je bistroumna devojčica-majka; katkad liči i na nestašnu bakicu. Bajkovita Nina Janković u ulozi Mile i Ivan Mihailović u liku Maja, osvežiće glumački kapacitet predstave. „Hipnoza jedne ljubavi“ gleda sa sa tihim osmehom uz povremene aplauze Kovačevićevim biserima. „Hipnoza“ je i praznična. U njoj se čuje zvon zvezdanog neba.

NAGRADE

Predstava
Nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu, 46. Dani komedija, Jagodina, 2017.
Nagrada „Miodrag Petrović Čkalja“, statueta „Jovanča Micić“ za najsmešniju predstavu po odluci publike, 46. Dani komedije, Jagodina, 2017.
Nagrada publike sa ocenom 4.89, Joakim Interfest, Kragujevac, 2017.
Najbolja predstava po oceni publike, Teatar u jednom dejstvu, Mladenovac, 2017.
Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, Teatar u jednom dejstvu, Mladenovac, 2017.
Nagrada publike sa ocenom 9,83, 26. Dani Zorana Radmilovića, Zaječar, 2017.
Gran pri za najbolju predstavu, 34. Susreti pozorišta Bosne i Hercegovine, Brčko, 2017.

Dušan Kovačević
Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst, 46. Dani komedije, Jagodina, 2017.
Nagrada za najbolji tekst, 6. Festival proizvedenih predstava, Aleksinac, 2017.

Dragan Petrović Pele
Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje, 46. Dani komedije, Jagodina, 2017.
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, 4. Bucini dani, Aleksandrovac, 2017.
Joakimova nagrada za glumu, Joakim Interfest, 2017.
"Zoranov brk", 26. Dani Zorana Radmilovića, Zaječar, 2017.

Anica Dobra
Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, 4. Bucini dani, Aleksandrovac, 2017.
Nagrada za najbolju žensku ulogu, 34. Susreti pozorišta Bosne i Hercegovine, Brčko, 2017.

Zvezdara teatar
Nagrada „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave, 4. Bucini dani, Aleksandrovac, 2017.