U pripremi

Home
Tihomir Stanić - Književno umetničko veče PDF Štampaj E-pošta
Untitled 1

SYSTEM ENTERTAINMENT sa ponosom predstavlja

Književno umetničko veče
TIHOMIRA STANIĆA
Dramsko tumačenje: Ive Andrića, Branka Ćopića, Miloša Crnjanskog, Ljubomira Simovića, Slobodana Selenića, Dušana Kovačevića...

 
KITCHENER
sreda 28.03.2018 u 19:30h 
Pozorišna scena
Kitchener Public Library
85 Queen Street North
WINDSOR
četvrtak 29.03.2018 u 20h 
Bodega Of Windsor
Wine Bar & Cellar
Suite 3, 420 Erie Street East


PRODAJNA MESTA (KLIK)

O PREDSTAVI:
 
Predstava “Svetlost koja život znači” je umetnički portret glumca Tihomira Stanića.

Unutar priče o svom profesionalnom putu i značajnim susretima sa ličnostima koje su odredile taj put, Tihomir Stanić je inkorporirao izbor tekstova najboljih pisaca koje je igrao u svojoj dosadašnjoj karijeri.

To su fragmenti iz dve monodrame koje igra više od deceniju: “Mostovi” po romanu Nobelovca Ive Andrića i “Detinjarije” Rejmona Kusa.

Pored njih tu je izbor iz poezije Branka Ćopića, kao i Miloša Crnjanskog i Ljubomira Simovića, ali i monolog iz romana i dramatizacije “Očevi i oci” Slobodana Selenića i monolog iz komada “Sabirni centar” Dušana Kovačevića, ali i drugih.
“Pripremajući ovu predstavu našao sam neke čudne veze među ljudima koji su obeležili moje profesionalno bavljenje glumom. Dok sam spajao taj program, odjednom sam otkrio kako zapravo ništa na ovom svetu nije slučajno, nego mi to ne vidimo. Često smo onemogućeni zbog svog racionalističkog pristupa životu da shvatimo i prepoznamo uzročno-posledične veze oko nas.” - rekao je Tihomir Stanić povodom premijere ovog glumačkog portreta u aprilu 2009. godine za dnevni list iz Banja Luke - “Glas Srpske”.

“Uveren sam da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u svemiru neko jezgro odakle dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večno privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje emituje čitavom svemiru i time ga održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu tog jezgra, ali znam da postoji i kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVETLOST, a kad pokušam da ga shvatim duhovno onda je to LEPOTA i SAMILOST. Onaj koji u sebi nosi tu veru oseća se snažnim, rad mu čini radost, jer se i sam oseća jednim tonom u sveopštoj harmoniji.”

Nikola Tesla

Tihomir Stanić je rođen 17. novembra 1960. godine u Šeškovcima kod Laktaša u BiH. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 1983. godine u klasi profesora Dejana Mijača. Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 1987. godine. Odigrao je vše od sto uloga na gotovo svim beogradskim pozorišnim scenama, ali i u pozorištima u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Vršcu, Banja Luci, Podgorici. U dramskim programima TV Novi Sad i TV Beograd odigrao je veliki broj značajnih ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Savu Mrkalja, Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Stevana Sremca, Ivu Andrića, kralja Aleksandra Obrenovića, Borislava Pekića.

Predsednik je Saveza dramskih umetnika Srbije od 1998. do 2000. godine. Umetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci od 2005. do 2007. godine. Osnivač je producentske kuće “Balkan film” u Republici Srpskoj u okviru koje producira igrane filmove od 2007. godine. Nakon toga osnovao je još jednu producentsku kuću “Drina film”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a trenutno se na televiziji emituju dve serije u kojima igra - “Ubice mog oca” u kojoj igra načelnika policije - Marjanovića, kao i serija “Psi laju vetar nosi” u kojoj igra Stavru.

  Sponzori:

 
      
  Promotivni partneri:
 
www.serbiantoronto.tv www.radiooaza.com www.novine.ca
  www.vesti-online.com  
 
< Prethodno   Sledeće >