U pripremi

Home
Gavrilo Princip - Mali mi je ovaj grob PDF Štampaj E-pošta
Untitled 1

SYSTEM ENTERTAINMENT AND OPEN STAGE THEATRE
sa ponosom predstavljaju

 
GAVRILO PRINCIP - MALI MI JE OVAJ GROB
THIS GRAVE IS TOO SMALL FOR ME
subtitled in english

Povedite vaše kanadske prijatelje,
predstava ima engleski titl!

TORONTO
Subota 28. mart 2015, 18h
Isabel Bader Theatre
93 Charles St. W. Toronto

TORONTO
Subota 28. mart 2015, 21h
Isabel Bader Theatre
93 Charles St. W. Toronto

 

PRODAJNA MESTA (KLIK)

System Entertainment info:
416.8282390
info@systementertainment.com

Open Stage Theatre info:
416.6702791

CENA KARATA/TICKETS: 40$ Predstava „Mali mi je ovaj grob“ po istoimenoj drami Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića koji će biti specijalni gost na premijeri u Torontu.

U predstavi igraju: Milan Marić, Svetozar Cvetković, Ermin Bravo, Marko Janketić, Amila Terzimehić. Aleksandar Latković - violončelo

Ova predstava nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva u saradnji sa brojnim partnerima iz cele regije. Dramaturzi su Božo Koprivica i Željka Udovičić, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostim Darinka Mihajlović, scenski pokret Sonja Vukićević, a muziku Draško Adžić.

ENGLISH DESCRIPTION:

28th March, 18.00 and 21:00 (running time: 1h 50’)


BITEF Teatar (Belgrade), MESS (Sarajevo) and HEARTEFACT in association with the SYSTEM ENTERTAINMENT and OPEN STAGE THEATRE present - TWO PERFORMANCES ONLY event!
Focused on Gavrilo Princip and his friends in the weeks leading up to his assassination of Archduke Franz Ferdinand in 1914, the play has inspired rave reactions from audiences in Graz, Belgrade and Sarajevo as well as at Berlin's Schauuehne Theater.

-Wall Street Journal
***** A show that swept the Balkan audiences off their feet.

It was commissioned by the Vienna's Schauspielhaus for the 100-year commemoration of the First World War, when they wanted something a little different. Produced all over Europe (Berlin, Vienna, Prague, Lion...), the play is coming to New York directly from Belgrade in a production that has been wildly reviewed, debated, acclaimed, and awarded at home and abroad.
This is not a political or historical drama, this is a contemporary peace appropriated according to the reality that we recognize. Its artistic language has to pose ethical questions which will upset and remain remembered.

THIS SHOW IS SUBTITLED


BIOGRAFIJE glumaca: 
 
Milan Marić rođen je 1990. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2013. godine u klasi profesorke Biljane Mašić. Od 2013. godine je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igra na scenama JDP-a, Ateljea 212, Bitef teatra, Kruševačkog pozorišta. Na filmu je ostvario zapažene uloge u kratkim filmovima reditelja Nikole Ljuce Četvrtak i Narednik.

Svetozar Cvetković rođen je u Beogradu. Diplomirao je 1980. godine glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iste godine priključio se ansamblu pozorišta Atelje 212 gde i danas radi kao glumac. U međuvremenu sarađivao je sa mnogim pozorišnim trupama i pozorištima u Zagrebu, Novom Sadu, Mariboru, Splitu, Somboru, Sarajevu, Budvi i Podgorici. Igrao je u preko 80 dugometražnih filmova, TV serija, TV drama, koje su uglavnom producirane u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, dok su neke rađene i u inostranstvu. U pozorištu Atelje 212 kao i na drugim scenama u zemlji i regionu ostvario je preko 40 značajnih uloga u modernom pozorišnom repetoaru sa najznačajnijim rediteljima domaće pozorišne scene. U poslednjih 35 godina nagrađivan je za glumački rad na svim važnijim festivalima u Jugoslaviji, Srbiji, kako filmskim, tako i pozorišnim. Od 2005. godine osnivač je i vlasnik Preduzeća za produkciju „Testament films d.o.o.“ iz Beograda, producentske kuće koja je producirala 4 filma: Buđenje iz mrtvih (2004), Odbačen (2006), Turneja (2008) i Kako su me ukrali Nemci (2011).
 
Marko Janketić, rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na dramskom odseku Akademije Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Borisa Isakovića. Ostvario je uloge u predstavama: Šuma (Aleksandar Nikolajevič Ostrovski), Stendalov sindrom (Terens Makneli), Briljantin (DžimDžejkobs/Voren Kejsi), Javna ličnost (Nebojša Romčević), Pokojnik (Branislav Nušić), 50 udaraca (Tamara Baračkov), Naši sinovi (Vojislav Jovanović Marambo). Ostvario je uloge na filmovima: Beli, beli svet, The Box, Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, Krugovi.
 
Ermin Bravo rođen je 05. decembra 1979. godine. Zaposlen je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao vanredni profesor na predmetu Gluma. Dobitnik je većeg broja internacionalnih i regionalnih glumačkih nagrada. Ostvario je zapažene uloge u filmovima U zemlji krvi i meda, Anđeline Džoli (2011); Cirkus Kolumbija, Danisa Tanovića (2010); Na putu, Jasmile Žbanic (2009); Grbavica, Jasmile Žbanić (2005); Remake, Dina Mustafića (2002). U pozorištu je ostvario veliki broj značajnih uloga u predstavama MTM-a iz Mostara, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, kao i svih značajnih pozorišnih kuća iz Sarajeva (Kamerni teatar 55, SARTR, Narodno pozorište, Pozorište mladih).
 
Amila Terzimehić rođena je u Sarajevu 18. aprila 1988. godine. Od sedme do dvadesete godine bavi se ritmičkom gimnastikom u klubu „Bosna“. Bila je višegodišnja državna prvakinja, kao i olimpijska kandidatkinja 2004. godine. Godine 1998. izabrana je za najperspektivniju sportiskinju u BiH, a 2005. godine je primila Specijalno priznanje za razvoj sporta u Bosni i Hercegovini. Godine 2011. diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Ermina Brava na predstavi Murlin Murlo (Nikolaj Koljada). Godine 2010. proglašena je za studentkinju generacije. Članica je Dance MESS Company. Igra u predstavama Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Ostvarila je ulogu na filmu Top je bio vreo, reditelja Bobana Skerlića.
 
Aleksandar Latković studirao je u Beogradu i Parizu, usavršavao se u Breši i Sijeni. Od 2003. godine prvi je violončelista Beogradske filharmonije. U okviru svog matičnog orkestra gostovao je u Beču, Gracu, Strazburu, Ljubljani, Zagrebu, Dubrovniku, dok je pod vođstvom dirigenata kao što su Zubin Mehta, Uroš Lajovic i Muhai Tang učestvovao na turnejama u Italiji i Švedskoj. Od 2011. godine čelista je Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Kao gostujući član u Kamernom orkestru „Maler“ nastupao je u bečkom Muzikferajnu, na festivalima među kojima su Lucern, Baden-Baden, Eks-An- Provans, Betovenfest u Bonu i Oldboro u Engleskoj, u projektima koje su vodili dirigenti Klaudio Abado, Pjer Bulez i Daniel Harding. Sarađuje i sa orkestrom BandArt koji vodi violinista Gordan Nikolić. Svirao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom i orkestrom Skovran. Održao je resitale i kamerne koncerte na BEMUS-u, Čelo festu, na Kolarcu i u Sali Beogradske filharmonije. Takođe je nastupao u Parizu, Strazburu, Fontenblou, Val d’Izeru, Salcburgu, Utrehtu. Latković svira na violončelu Fransoa Kosan iz 1845. godine koje je vlasništvo Beogradske filharmonije.
 
Nebojša Janković diplomirao na FMU u Beogradu 2001., u klasi profesorke Sandre Belić. Tokom studiranja, bio je u klasi profesora Ištvana Varge, zatim u klasi profesorke Francois Jakovčić. Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih profesora: Stanislava Apolina, Alexeja Seleznjova, Leonida Gorohova, Stephana Popova, David Starkweather. Bio je član kamernog orkestra „Dušan Skovran“, Beogradske Filharmonije, kamernog orkestra „Ljubica Marić“, simfonijskog orkestra „Le Temps des Gitanes“ Emira Kusturice, „Orkestra za svadbe i sahrane“ Gorana Bregovića. Član je kamernog orkestra „Žebeljan“ i kamernog orkestra „Metamorphosis“. Kao član navedenih orkestara, nastupao je sa svetski poznatim dirigentima i solistima: Zubin Mehta, Sir Neville Marriner, Muhai Tang, Uroš Lajovic, Thomas Sanderling, David Strange, Shlomo Mintz, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Ištvan Varga, Rita Kinka, Vanessa Mae, Nigel Kennedy,... Nastupao je na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Maroku, Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Istakao se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

BIOGRAFIJE AUTORSKOG TIMA:  
 
Željka Udovičić je rođena u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a potom je završila i studije dramaturgije na Akademiji dramske umetnosti. Kao dramaturg potpisuje više od stotinu predstava i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Venecueli, Crnoj Gori, Kolumbiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pored toga bavi se prevođenjem (npr. njen prevod San ivanjske noći V. Šekspira izveden je u ZKM-u u Zagrebu i u Crnogorskom narodnom pozorištu), pisanjem i adaptacijama romana za scensko izvođenje (npr. Kafkina Amerika u Sloveniji, Dumasova Tri musketara u Sloveniji i Hrvatskoj). Takođe, sarađivala je na scenarijima nekoliko filmskih projekata. Bila je i umetnička urednica „Gavele“ u Zagrebu, pomoćnica ministra kulture Hrvatske, zatim zamenica sekretara za kulturu te samostalna umetnica. Trenutno je umetnička direktorica Zagrebfilma.

Božo Koprivica rođen je u Nikšiću. Diplomirao je Svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Sa Robertom Rivelinjom napisao je knjige: Volej i sluh (1992), Razgovori sa Borislavom Pekićem (1993), Kiš, Borhes i Maradona (1996), Dribling 1001 noć (2006), Samo bogovi mogu obećati (2010). Igrao je epizodne uloge u filmovima: Skoro sasvim obična priča, reditelja Miloša Petričića i Mala noćna muzika Dejana Zečevića. Neme uloge. Bio je u najužoj konkurenciji za nagradu (epizodu) na filmskim festivalima u Berlinu i Karlovim Varima. Živi u Beogradu. Navija za Partizan.

Draško Adžić je diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, na Katedri za orkestraciju i kompoziciju u klasi Isidore Žebeljan. Trenutno pohađa doktorske studije na istom fakultetu, a istovremeno je angažovan i kao saradnik u nastavi. Usavršavao se kod Hajnera Gebelsa, Najdžela Ozborna, Luke Frančeskonija, Migela Mere i drugih. Njegova dela izvođena su u Srbiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Češkoj, Makedoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Učestvovao je na evropskim festivalima kao što su Gaudeamus Music Week, ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale Zagreb i BEMUS. Komponuje za pozorište, televiziju i film. Njegova primenjena muzika predstavljena je u okviru festivala kao što su Berlinale, Maifestspiele Wiesbaden, Fest, Bitef, Sterijino pozorje, MESS, Cinema City. Godine 2012. nagrađen je Sterijinom nagradom za originalnu scensku muziku. Nastupa kao pijanista, pevač i dirigent, interpretirajući svoja kao i dela drugih kompozitora. Povremeno je angažovan kao organizator koncerata savremene muzike.

Dragutin Broz rođen je 1952. u Strizivojnoj-Vrpolje. Pohađao je Akademiju Likovnih Umetnosti u Zagrebu. Kao pozorišni scenograf radi u Zagrebu, Mariboru, Tuzli, Novoj Gorici, Rijeci, Sarajevu, Skoplju, Podgorici, Beogradu... Sa Dinom Mustafićem do sada je sarađivao na trinaest predstava. Scenograf i dizajner oko 150 emisija za HRT, B92, Kanal A, POP TV, TV SLO u razdoblju od 1985. godine do danas. Ima preko 150 realizovanih projekata.

Darinka Mihajlović diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek scenski kostim u klasi profesorke Svetlane Cvijanović. Izlagala na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica nekoliko internacionalnih radionica u oblasti novih vizualnih tendencija. Kao kostimografkinja je radila na pozorišnim predstavama: Izopačeni u režiji Andreja Nosova (Bitef teatar), Hinkeman u režiji Andreja Nosova (JDP), BEN u režiji Milana Neškovića (BDP), Gospodin Biderman i piromani u režiji Jovane Tomić (Atelje 212), Per Gint u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović. Radila je i u Kruševačkom pozorištu kostim i scenografiju za predstavu Lepotica Linejna u režiji Miloša Jagodića. Radila je kao kostimograf i na više kratkometražnih filmova. Dobitnica nagrade fonda Aleksandar Tomašević za 2013. godinu.

Sonja Vukićević po zanimanju je balerina, koreograf i rediteljka. Kao član Baleta beogradskog Narodnog pozorišta odigrala je celokupan klasični i neoklasični repertoar. Najznačajnije uloge ostvarene u matičnoj kući: Mirta u Žizeli (koreografija Leonid Lavrovski), Darinka u Darinkinom daru (kor. Vera Kostić), Debora u Golemu (kor. Dimitrije Parlić), Afrodita u Trijumfima Afrodite (kor. Šparemblek), Kapetan Kuka u Petru Panu (kor. Vera Kostić), uloge u baletskim predstavama Popodne jednog fauna (kor. Duško Trninić), i Ohridska legenda (kor. Dimitrije Parlić), kao i baletski divertisman u operi Karmen. Sve ove uloge su nagrađene. Radila je koreografije za dramske predstave koje su režirali vodeći reditelji bivše i sadašnje Jugoslavije. Sarađivala je i sa stranim rediteljima: K. Džonson (Kralj Lir), M. Hoker (Natio), Roman Viktjuk... Od sredine devedesetih počinje samostalnu koreografsku i rediteljsku karijeru
 

NAGRADE:

- za najbolju BH predstavu
- za najbolju režiju
-najboljeg glumca Milan Marić
-najboljeg glumca Ermin Bravo
-najbolju mladu glumicu Amila Terzimehić
-najbolju muziku Draško Adžić
-najbolju scenografiju Dragutin Broz
MESS Festival Sarajevo:
- Zlatni lovorov venac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text dodeljen je Biljani Srbljanović
- glumac Ermin Bravo dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje

Sponzori:
 
 
Promotivni partneri: www.radiooaza.com www.topproduction.com
  www.urbanasrbija.com www.novine.ca

 

 
< Prethodno   Sledeće >